Saskia Vrolijk // On design & Kopenhagen

Interieur architect, collega en vriendin Saskia Vrolijk was in Kopenhagen om inspiratie op te doen voor haar ontwerpen. Zij is, samen met haar man Arie Alderliesten, eigenaar van Conceptstore Studio van ’t Wout in Den Haag. Een blik op de stad door de ogen van deze creatieve ontwerper en haar visie op design.

Opleiding | Kunstacademie Willem de Kooning in Rotterdam, afstudeerrichting Interieur (2000). Leukste vak: leren ontwerpen vanuit een doordacht concept. Elke lijn die je op papier zet heeft een betekenis.

Inspiratie toen | Philippe Starck was echt een held in die tijd. Zijn ontwerpen zijn een knipoog naar het klassieke design. En ik was toen al geraakt door het lijnenspel van Picasso en Matisse. Ik houd van het Minimalisme.

Inspiratie nu | De Salone del Mobile in Milaan is elk jaar een grote inspiratiebron voor ons. Zowel wat betreft wonen als werken en de toekomst van het kantoor. Ook daar richten wij ons op met Studio van ’t Wout. Daarnaast geven musea mij altijd veel inspiratie en creatieve kracht. Ze openen de geest.

Design | Een designstuk is uniek, tijdloos en kenmerkt zich door eenvoud. Hoe groter de eenvoud, des te mooier het ontwerp. Designklassiekers kenmerken zich altijd door ingetogenheid. Het is nooit teveel. Denk aan de Maralunga van Cassina en de Vitra Panton Chair. De Deense ontwerpen typeren zich daarnaast door hun functionaliteit, de kracht van Scandinavisch design. Arne Jacobsen is hier één van de grote voorbeelden, maar ook de iconische, net overleden industrieel ontwerper Jacob Jensen. Het upcoming Deense &Tradition is een interresant merk om te volgen.

Drijfveren | Mensen noemen mij onverzettelijk. Ik heb de drang om nieuwe dingen te leren en niet stil te staan. Als iets niet lukt, ga ik door. Ik wil alles kunnen.

Kracht | Luisteren naar mensen. Voor mij de basis om tot een goed ontwerp te komen. Alleen zo lukt het om elke keer opnieuw creatief te zijn en te vernieuwen. Geen copy-cat te worden. Ik wil klanten blij maken. Dat betekent mensen tevreden stellen maar ook verrassen met een ontwerp dat maatwerk is en toch een beetje anders dan het eerste idee…

Droom | Ik ben blij met wat ik doe, ik wilde altijd ondernemen, maar nooit alleen. Dat ik nu samen met mijn man aan het roer sta van Studio van ’t Wout, de conceptstore waar wij ook wonen, is voor mij een droom die is uitgekomen.

Kopenhagen | Het kenmerk van Kopenhagen is de frisheid en hipheid. Inspiratie vind je hier in de kleinste details. Op straat, in winkels, in de uitstraling en kleding van mensen. Wat mij opvalt is de manier waarop de stad is opgezet en is ontwikkeld. De moderne architectuur gaat heel mooi samen met de oude gebouwen. Het past. Er is samenhang. Daardoor is de stad ruimtelijk en is er overal licht. Dat neem ik mee uit Kopenhagen: de herinnering aan het licht.

IMG_4543

IMG_9481

IMG_4512

matisse4321

IMG_9686

fh-drop-chair-black-p

lemon

IMG_4615

IMG_9683

www.conceptstorevantwout.nl