Meet Marcelle Mudde // Cool Cape Town

In Kaapstad ontmoet ik Marcelle Mudde, ondernemer en mede initiatiefnemer van Cool Cape Town. Een gesprek over werken en leven in Kaapstad, ondernemerschap, drijfveren en bijdragen aan Zuid-Afrika.

Kaapstad

” Ooit ben ik verliefd geworden op Kaapstad tijdens mijn stage in 2010 bij ELLE Decoration. Ik heb daarna 6 jaar lang op de marketingafdelingen gewerkt van ELLE & Glamour en in die tijd ben ik een paar keer teruggegaan naar Kaapstad voor een vakantie. Tijdens die laatste vakantie in 2012 wist ik het zeker; ik wil in Kaapstad wonen, maar dan voor langere tijd.

In 2013 ontmoette ik mijn huidige vriend, Sonny Vriends, die een buitenlands avontuur ook wel zag zitten. Onze droom deelden we met iedereen en toen kwam de mogelijkheid op ons pad om een bedrijf over te nemen in Kaapstad van twee Nederlanders die ik kende via mijn stage ooit in Nederland. Vanaf 2015 werd dit idee veel concreter, zijn we gaan sparen en waren we een jaar lang druk bezig met ons werkvisum. Op 1 maart 2016 was het zover, we vertrokken met een enkeltje naar Kaapstad.”

Ondernemer Marcelle Mudde in Kaapstad. Interview voor The Style Office n.a.v. het boek Cool Cape Town.
Ondernemer Marcelle Mudde in Kaapstad. Interview voor The Style Office n.a.v. het boek Cool Cape Town.

Worklife

” We organiseren de Restaurant Week Zuid-Afrika drie keer per jaar in Kaapstad, de Wijnlanden, Johannesburg, Pretoria en Durban. Daar doen 100 TOP restaurants aan mee waar je een 2 gangen lunch of 3 gangen diner kunt boeken. Daarnaast hebben we de online winery guide The Winery. Hierop vind je de mooiste wijnhuizen van Kaapstad en omgeving. We willen dit jaar gave deals online hebben staan zodat mensen een winery experience kunnen kopen. Denk hierbij bv. aan een winetasting met fietstocht en lunch bij een van de wineries.

Last but not least heb ik in oktober 2018 samen met Maartje Diepstraten van Bartsboekje.com het boek Cool Cape Town gelanceerd. Een boek over Kaapstad & omgeving met meer dan 180 tips. Echt iets waar ik heel trots op ben vanaf het moment dat ik het boek in mijn handen had en nog meer nu het boek zo ontzettend goed verkoopt. Ik ontmoet regelmatig mensen in Kaapstad die het boek hebben gekocht. Heel leuk om bij te dragen aan iemands geweldige vakantie, te werken vanuit onze eigen passie en zo bij te dragen aan het toerisme wat zo belangrijk is voor Zuid-Afrika. Dit boek is wat mij betreft pas het begin!”

Ondernemerschap

” Dit Kaapstad avontuur in combinatie met ondernemen heeft mij enorm veel zelfvertrouwen gegeven. De eerste twee jaar waren echt niet makkelijk. Ondernemerschap klinkt gaaf, maar je moet er zeker wat voor over hebben. En dan bedoel ik hiermee de risico’s die je neemt, tijd en de energie die het kost om iets op te bouwen. En dan vooral in Zuid-Afrika; veel dingen zijn anders geregeld dan in Nederland zoals verzekeringen, internet of de werkcultuur bijvoorbeeld. Hier is het niet zo dat je makkelijk een samenwerking met andere merken of restaurants opzet, daar gaat wel wat tijd overheen. Maar dat hoort natuurlijk bij de opbouwfase.

Het eerste anderhalf jaar dat we hier woonden hebben we nauwelijks vrij genomen. Nu hebben we iets meer vertrouwen in alles zodat we wat meer kunnen loslaten in de weekenden. Natuurlijk kun je hier goed opladen in het weekend of in de avonden in de prachtige omgeving. Dat ontspannen heb ik ook echt nodig om te reflecteren en te beseffen wat we aan het opbouwen zijn en of we nog gelukkig zijn met hoe we ons leven inrichten. Vanuit daar ontstaat er bij mij weer zoveel drive, energie en ook nieuwe ideeën.

Nu hebben we een leven gecreëerd waarbij we meer vrijheidsgevoel ervaren, zelf keuzes maken voor onze merken en over de manier waarop en met wie we werken.”

Bijdragen aan Zuid-Afrika

” Ik ben blij dat we vanuit onze passie en liefde voor Zuid-Afrika met al onze merken ten eerste bijdragen aan de economie in Zuid-Afrika en zo ook aan de werkgelegenheid. En met het Cool Cape Town boek geven we een boost aan het toerisme en dus ook weer de werkgelegenheid. Mijn enthousiasme over al het moois in Kaapstad en omgeving deel(-de) ik al vanuit mezelf. Nu is het mooi om te zien dat dit samenkomt met alle dingen die we workwise doen.”

Werkplek

” Vanaf volgende maand gaan we drie dagen per week vanuit Work & Co werken. Een prachtige coworking space in de populaire straat Breestreet. We hebben twee jaar een kantoortje gehad in het centrum van Kaapstad. Nu hebben we de keuze gemaakt om naar een meer inspirerende werkplek te gaan die meer bij onze visie past. Dat geeft energie en ik ben ervan overtuigd dat ik daardoor ook productiever zal zijn.

Ik vind het belangrijk dat ik inspiratie krijg door mijn omgeving, dat ik andere ondernemers en bedrijven ontmoet en dat we ook de vrijheid en flexibiliteit hebben om te reizen voor ons werk. Werken vanuit een plek als Work & Co biedt die vrijheid; we betalen alleen voor de dagen dat we daar werken. Zo kunnen we bv. ook eens makkelijk een maand vanuit Nederland gaan werken. Ook moet ik creatief bezig blijven in mijn werk en dat vraagt om werken op verschillende plekken, anders ben ik echt niet gelukkig. Ik ben binnenkort bv. weer op pad met fotografen voor een nieuw project en ben natuurlijk veel in de winelands.”

Dromen en next steps

” Dat heb ik sinds een paar maanden heel helder! Daarvoor was het vooral gewoon gaan en ontdekken wat wel of niet werkt. Dit jaar willen we drie grote Restaurant Week edities organiseren in April, Juli en Oktober. Daarnaast The Winery Deals lanceren en nog meer Cool Cape Town boeken uitgeven en verkopen. Ook zullen we een keer vanuit Johannesburg werken of een tijdje vanuit Nederland, zodat we iets meer tijd hebben met vrienden en familie daar. Onze mooie dromen zijn inmiddels concrete doelstellingen geworden. Ondertussen willen we natuurlijk ook veel zien van Zuid-Afrika, want ik heb het nog lang niet allemaal ontdekt!”

Rituelen

” Ik ben fan van het boek en vooral het ochtendritueel the Miracle Morning – 6 dingen die je doet vóór 8 uur in de ochtend – denk aan mediteren, sporten, lezen, schrijven. Ik doe dat meestal van 6 tot 7 ongeveer en soms ook niet hoor… Maar ik heb echt gemerkt dat het verschil maakt. Het zorgt voor meer persoonlijke ontwikkeling, ontspanning en tijd voor jezelf. Je moet echt lief zijn voor jezelf, je mind en je lichaam. Met de Miracle Morning begin je de dag positief zonder dat je je geleefd voelt door alle uitdagingen en verantwoordelijkheden. Als ondernemer moet de motivatie echt vanuit jezelf komen want er is niemand die zegt hoe laat je ergens moet zijn of wat je moet doen. Zo bewust in de ochtend mezelf op nummer 1 te zetten brengt mij veel positieve energie. De Miracle Morning gaat niet alleen over werk; het gaat over je hele leven, de juiste mindset, je dromen, je relaties etc.

Sinds 2 maanden sport ik ook 3 tot 4 keer in de week in een sportschool in Greenpoint vlakbij ons huis in Waterkant. Ik voel me daarna altijd on top of the world en zo bekijk ik alle uitdagingen in de dag net iets positiever! Verder begint mijn dag net als vele anderen gewoon met veel koffie en veel aan mijn hoofd… Maar ik ben wel heel erg blij als ik in de zon buiten kan lunchen of in de avond naar het strand kan gaan bijvoorbeeld. En de weekenden voelen als mini vakanties, dus een ritueel is dan bijvoorbeeld dat we iedere zaterdag naar Oranjezicht Market gaan en daar onze vrienden zien en zo het weekend beginnen.”

Ondernemer Marcelle Mudde in Kaapstad. Interview voor The Style Office n.a.v. het boek Cool Cape Town.
Ondernemer Marcelle Mudde in Kaapstad. Interview voor The Style Office n.a.v. het boek Cool Cape Town.
Ondernemer Marcelle Mudde in Kaapstad. Interview voor The Style Office n.a.v. het boek Cool Cape Town.

Interview & Tekst // Rosan Gompers, Marcelle Mudde

Pictures // Britt Laske

The Style Office is a storytelling magazine on urban work- & lifestyle aimed at the next generation creatives & entrepreneurs. We love to share ideas and stories on new ways of working and creative entrepreneurship AND we love to inspire you on a great work- and lifestyle // hashtag #designyourlife // read more about us and learn what we can do for you. We’d love to meet you!