Airbnb // Tips to choose your place to stay

In Copenhagen verblijf ik op twee leuke plekken in de stad. De eerste weken in een appartement in de wijk Islands Brygge. De laatste twee weken in een studio in Frederiksberg.

Hoe kies je een fijn verblijf via Airbnb?

Ten eerste; oriënteer je op de plek waar je wilt verblijven. Logeren in het bruisende centrum van een stad is leuk, maar kijk juist ook in andere buurten. Wat zijn de creatieve buurtjes, nog niet ontdekte plekken, veilige en groene omgevingen? Door juist niet in het centrum te zitten, krijg je een beter beeld van de mensen, het dagelijkse leven en de stad.

Dan op zoek naar dat geweldige appartement. Uiteraard kijk je naar de prijscategorie en de foto’s, maar check ook de referenties. Check locaties en straat ook via Google Streetview. Appartementen met onprofessionele foto’s en onopgeruimde huizen met teveel intieme details vallen af. Check de faciliteiten. Is er wifi, een wasmachine wellicht en een ‘real bed?’

Maak contact met je Airbnb host. Natuurlijk check je met wie je van doen hebt. Zorg echter ook zelf voor een leuke en waarheidsgetrouwe bio. Jouw host moet het ook met jou zien zitten. Sites als Airbnb run on trust. Verdere checks die je kunt doen:

Is de reserveringskalender up to date? Als de kalender al een tijdje niet geupdate is, is het wellicht toch niet zo’n gewilde plek? Of kom je alsnog voor de verrassing ‘sorry, not available’ te staan.

Wat is de reply-rate? Hoe graag wil de host het appartement verhuren en hoe gastvrij is hij of zij? Dit alles kun je zien op de site. Het is ook fijn als je potentiele Airbnb host snel op jouw vragen reageert. Good sign.

Is het een verified account? Dit bekent dat de host een Airbnb stempel heeft gekregen en dat er aandacht is besteed aan het checken van de informatie die deze persoon geeft.

Als het appartement ook via andere sites te huur is (just google it), dan heb je waarschijnlijk te maken met een professionele verhuurder. Wellicht is alles prima geregeld, maar het leuke van Airbnb is de persoonlijke touch. Hoewel je niet tussen de kledingrekken en rommel van je Airbnb host wilt zitten, kies ik voor appartementen waar de host zelf woont. Ik verblijf daar niet als de host er zelf ook is. Mijn hosts (ik laat je later met ze kennismaken!) zijn zelf ook veel op reis voor hun werk. Vandaar de verhuur. De appartementen zijn verzorgd en onderhouden. Een echt thuis en geen bijhuis waar de verhuurder zijn business van heeft gemaakt.

Tot slot, let op met enthousiast reserveren! Zodra je reserveert, wordt het bedrag via je credit card geblokt door Airbnb. Meerdere opties tegelijk nemen via Airbnb kan dus een dure en onhandige grap zijn. Probeer in het contact met je host nog een beetje te onderhandelen… zeker voor een langer verbijf is er vaak bereidheid wat water bij de wijn te doen!

Schermafdruk 2015-05-04 12.19.54

Enjoy your stay!

www.airbnb.nl