Aan de keukentafel bij Jeroen Busscher

‘Als ik er gedoe van heb, vind ik het een slecht idee.’

Thuis bij Jeroen Busscher. Jeroen is spreker, expert in het ontwarren van gedragspatronen en docent creatieve processen aan de HKU. Jeroen publiceerde onder meer in de Volkskrant en is succesvol auteur van managementboeken. Een lunch en een gesprek over werkroutines, (illusies over) creativiteit en sec bezig zijn met datgene waarin je echte talent schuilt. Over het rigoureus weg-organiseren van gedoe.

Ochtendritueel | ‘Ik probeer ’s ochtends zo veel mogelijk tijd te verspillen. Nog niet actief te worden in mijn hoofd. Ik wil zo lang mogelijk in de ochtendbubble blijven. Dat doe ik door uitgebreid mise-en-place voor de dag te maken. Tot acht uur hoef ik niet van mezelf te denken.’

Routines | ‘Echte dagelijkse routines ken ik niet. Maar ik ben rigoureus in het weg-organiseren van gedoe. Ik probeer dingen zo snel mogelijk weg te werken. Ik wil maximaal beschikbaar zijn voor de dingen waar ik het allerbeste in ben. Leeg in mijn kop blijven. Gedoe helpt daar niet bij. Gedoe is voor mij: Dingen regelen, mails versturen, afspraken bevestigen, mensen nabellen. Tussen vertrek uit de kamer bij de klant en mijn parkeerplaats, heb ik dit weggewerkt. Ik wil mij focussen op mijn ideeën. Alleen daar mag ik mijn leven mee vullen, gedoe is vervuiling. Ik houd mijn leven schoon.’

Handig | ‘Alles uitbesteden, maximaal. Ik heb een persoonlijke assistent. Daar moet ik mee kunnen lezen en schrijven. En ik investeer in technologie. Ik kan niet meer zonder spraaktechnologie. Verder is een goede planning- en notitie app handig. Organiseer.’

Rust | ‘Mijn rust haal ik uit senioriteit. Ik heb meer vat. Er is een natuurlijke work-life balans gekomen. Ik heb een paar wetten. Niet werken als mijn dochter er is. Ik werk ’s avonds nooit. En niet in het weekend. Wat ook rust geeft is dat ik niets hoef te compenseren. Want ik heb geen gedoe. Ik lijd niet, dus ik hoef ook niet te denken: nu eens lekker uitrusten of mezelf lekker verwennen.’

Creativiteit | ‘Het is een denkfout dat creativiteit gebaat is bij vrijheid. Vrijheid creëer je binnen de beschikbare ruimte. Je creativiteit gebruik je daarvoor. De behoefte dat iets goed moet zijn, is verlammend voor creativiteit. Dat leidt tot bewustzijnsvernauwing. Iets niet willen helpt. Ideeën krijg ik overal: Bellend, op een station, bij een klant, pratend of alleen in stilte op de hei. De context maakt niet uit. Het dient zich aan. De grootste vijand is willen, ego. Autonomie is de grootste vriend van creativiteit. Een goed idee is een dialoog. Je lichaam weet de oplossing. Laat het met rust.‘

Betekenis | ‘Focus op wat je dag mooi maakt, je kind, vrienden, een tentoonstelling. Ga daar iets mee doen. Ik heb een hekel aan mensen die klagen dat ze het druk hebben. Die drukte hebben ze zelf gecreëerd. Ik ben de ruler of my own life. Een betekenisvol leven moet je zelf creëren.’

Trots | ‘Situaties waarbij mijn inspanning iets aan iemands leven heeft toegevoegd. Verandering, een positief of zingevend iets. Ik koester de herinneringen aan die situaties. Situaties waarvan je weet; wat ik doe heeft zin.’

www.jeroenbusscher.nl