Anton Corbijn // Gemeentemuseum

Vanwege de zestigste verjaardag van fotograaf Anton Corbijn toont Het Gemeentemuseum Den Haag het retrospectief HOLLANDS DEEP, met hoogtepunten uit al zijn series. Een overzicht van de ontwikkeling van Anton Corbijn. Veel grofkorrelige zwart-wit foto’s, experimenten met technieken en materialen.

Mooie series als ‘a. somebody’: een zoektocht naar zijn ‘roots’. In 2001-2002 legde Corbijn in deze serie muzikanten als Jimi Hendrix, Kurt Cobain, Sid Vicious en John Lennon vast. Zijn eigen geboortedorp Strijen als decor. Indrukwekkende zelfportretten in het dorp in de Hoeksche Waard waar de overleden artiesten zelf nooit zijn geweest.

Ook de serie ‘33 Still Lives’ maakt indruk, waarmee Corbijn met paparazzi-achtige foto’s de kunstzinnigheid terug brengt in de wereld van de populaire fotografie.

De serie ‘Inwards and Onwards’ bestaat uit zwart-witportretten van voornamelijk beeldend kunstenaars die hem inspireren, zoals Anselm Kiefer, Luc Tuymans, Peter Doig en Ai WeiWei.

Kleine aparte ruimtes worden gewijd aan o.a. strippinggirls (2000), een samenwerkingsproject met kunstenaar Marlene Dumas en fotografie van mode en van schrijvers.

Bezoek naast de tentoonstelling HOLLANDS DEEP in het Gemeentemuseum de tentoonstelling 1-2-3-4 in het ernaast gelegen Fotomuseum. Foto’s van bands en musici waar Corbijn langere tijd mee optrok. Corbijn gaat op in het leven van de artiesten voor zijn lens. Indrukwekkend zijn de mooie composities aan de muur.

Je kunt HOLLANDS DEEP en 1-2-3-4 bezoeken t/m 21 juni. Tip: op vrijdagavond zijn beide tentoonstellingen te bezoeken tot 21 uur.

foto 1 kopie 2
foto 1 kopie
foto 2

foto 2 kopie 2

www.gemeentemuseum.nl
www.fotomuseumdenhaag.nl