Verheugen // dagdroom Kopenhagen

Er zijn mensen die elke stedentrip, vakantie of reis per se naar een nieuwe bestemming willen. En er zijn mensen die het heerlijk vinden om (ook) weer naar een reeds bezochte plek terug te keren. Ik behoor tot die laatste groep. Terug naar waar het leuk was, die mooie herinnering, die geur of dat restaurant doet mij juist extra verheugen. Bovendien, terugkeren is een beetje thuiskomen. Ik deed vorig jaar een stedentrip Kopenhagen en verheug me dus zeer op het wederzien! De memories van toen zijn de basis voor mijn bucket-list van nu. Daydreaming Kopenhagen:

Ontbijt bij Meyers Deli Fredriksberg. En brunch. En lunch… Meyers Deli is de succesvolle koffiebar, lunchgelegenheid en winkel van Deense chef Claus Meyer. Het eten is biologisch, het brood overheerlijk en de kaart biedt echte Nordic kost (een hippe maar stevige hap). We ontbijten er met koffie en – onbetwist op nummer één – danish cinnamon chocolate rolls…

Op de fiets naar het centrum, uitgebreid de tijd nemen voor Hay House, in het hart van Kopenhagen. Hay House is de conceptstore van dit beroemde Deense design merk. Je vindt er de meubels en accessoires van Hay, maar ook andere designobjecten. Er moet wat gekocht worden en dus kopen we. Maar alleen neuzen in dit appartement en er de sfeer van Scandinavian living proeven, is eigenlijk al genoeg…

We fietsen een paar rondjes met designer winkeltasjes in onze fietsmanden…

Lunchtijd. We veroveren een plek bij Royal Smushi Cafe. Wederom een portie Deens eten en Deens design. Je vindt hier moois van Holmegaard, Royal Copenhagen, Georg Jensen, Rosenborg Slot, Bang & Olufsen en Kvadrat. Deze plek is vrolijk, licht, vrouwelijk en grappig. De lunch is bijzonder en lekker. We genieten van de ‘smushi’; sandwiches met allerlei Deense lekkernijen in sushi formaat. Lækker mad!

Water, ook dat is Kopenhagen. We fietsen naar de rivier en nemen er de waterbus. Langs de rivier prachtige architectuur. We zien de Zwarte Diamant, Islands Brygge, het operagebouw en de moderne architectuur, appartementen en hotels ten zuiden van het centrum. We zijn in een realtime architectuurmuseum.

Borrel en diner bij Madklubben in het hippe Vesterbro. Cocktails en steak aan de bar. Mensen kijken, gesprekken proberen te vangen die je niet verstaat en genieten van het stoere interieur. Nog meer cocktails. Gelukkig zijn we op de fiets.

Mooie herinneringen met Elke Haitink. En nu dus extra voorpret!

www.meyersmad.dk
www.hay.dk
www.royalsmushicafe.dk
www.madklubben.dk/vesterbro