Nordic inspirations @Designkwartier

Dat droppoeder, geroosterde amandelen en wat zeezout een combinatie vormen die de smaakpapillen laten dansen, heb ik bij pop-up restaurant Bøg ervaren tijdens Designkwartier in Den Haag.

Alle hapjes bij Bøg werden als kleine kunstwerkjes en met volle aandacht klaargemaakt. Met de mandoline gesneden radijs en rettich met Oost-Indisch kersenblad op boterzachte zalm. Of een gestoomde oester in een sausje dat het zilte combineert met een zacht-zoet-zure toon. Ook proefden we een pure chocoladelollie met passievruchtenvulling en een vleugje droppoeder. De ‘New Nordic cuisine’ van Bøg levert smaaksensaties die ik iedereen van harte gun.

De proeverij bij Bøg vormde de afsluiting van een mooie middag bij Designkwartier. De smaken en verfijnde ingrediënten voeren mij terug naar eerdere belevenissen tijdens ons bezoek aan dit designfestival.

De dunne plakjes rettich deden mij denken aan ons bezoek aan het Archeologisch Bureau. Een kijkje in de keuken van de Haagse stadsarcheologen. We tuurden door een microscoop naar zaden van planten, resten van vissen en flinterdunne schaafsels van stukjes hout uit de Romeinse tijd. De uitvergroting van de schaafsels leiden je naar een wereld van bijzondere patronen en de herkomst van de houtsoorten. Zo wordt onze historie beetje bij beetje ontrafeld.

Deze voor het blote oog onzichtbare patronen zijn een perfecte inspiratiebron voor een ontwerper. Je moet alleen de tijd nemen om ze rustig onder de loep te nemen of een dun plakje rettich of biet tegen het licht te houden. Net als de chefs van Bøg, die tijd nemen voor het onderzoeken van smaakcombinaties en zo nieuwigheden ontdekken die je, als eenmaal geproefd, niet meer weg wilt denken.

De plantenwereld vormt de bindende factor tijdens mijn bezoek aan Designkwartier. Ik werd verrast door de installatie van Spruitje, die groenten kweekt in doorzichtige flessen. Ook hier wordt het onzichtbare zichtbaar. De wonderschone wereld van het wortelstelsel, van onderaf belicht, geeft een nieuwe blik op alles dat groeit en bloeit.

Bij PlantPower petrischaaltjes met ‘onkruidthee’. Het idee alleen maakt nieuwsgierig. De petrischaaltjes leveren kleurenpracht in je glazen theepot. Gedroogde paarse klavers en roze rozenblaadjes met wat groene bladen en stengels die kortstondig ronddansen in het hete water.

Dat gaan we thuis uitproberen. En als het lekker is, kunnen we misschien een workshop ‘eetbaar onkruid plukken’ volgen bij Bloesembar.

IMG_0176 2

IMG_0190

IMG_0179

IMG_0172

IMG_0183

Guest editor Elsje Drewes is kunsthistoricus, schrijver, museumdocent en –gids. Zij werkt o.a. voor het Gemeentemuseum Den Haag. Zij is initiatiefnemer van Buro Tijdbeeld, dat kunstzinnige workshops, rondleidingen en producten voor kinderen en volwassenen ontwerpt.

Links //

Restaurant Bøg // 
Haags archeologisch bureau //
Spruitje // 
PlantPower // 
Bloesem // 
Designkwartier/deelnemers //